Casa si gradina
Cum se poate face automatizarea locuinţelor?
Aşa cum spune şi numele, automatizarea locuinţelor este un proces de înlocuire a acţiunilor manuale, precum ajustarea temperaturii, stingerea/ aprinderea luminilor, închiderea/ deschiderea uşilor etc. (lista de opţiuni este direct proporţională cu progresul tehnologic). În acest articol voi încerca să analizez acest fenomen, punând accentul pe aspectele generale (atât pozitive, cât şi negative).
Procesul de automatizare a locuinţelor sau domotizare (din latinescul domus şi termenul recent de robotică) a început odată cu progresul tehnologic şi revoluţia electronică din a doua jumătate a secolului XX. Brusc, exista pe piaţă o nouă gamă de produse: electrocasnice care aveau tot mai multă autonomie. Dezvoltarea roboticii, a domeniului IT şi a tehnologiei wireless deja existente au fost decisive în prgresul de automatizare a locuinţelor.
Aspecte pozitve:
Domotizarea îţi oferă accesul la ansamblul electrocasnicelor de la un singur „sediu central”. Acesta poate fi o telecomandă sau chiar telefonul mobil. Astfel, ai posibilitatea unui control cât mai simplu. Uitarea luminilor aprinse este o problemă a trecutului (. Mai mult, defecţiuni ale acestor aparate pot fi semnalate prin notificări de la acest „sediu central”, lucru care le face mult mai observabile
Aspecte negative:
Într-o revizuire a dispozitivelor de automatizare a locuințelor, Consumer Reports a găsit două preocupări principale pentru consumatori:
O rețea Wi-Fi conectată la internet poate fi vulnerabilă în faţa atacurilor cibernetice.
Tehnologia este încă la început și consumatorii ar putea investi într-un sistem care devine abandonware. În 2014, Google a cumpărat compania care vinde sistemul de automatizare a casei Revolv Hub, l-a integrat cu Nest și, în 2016, a închis serverele de care depindea Hub, făcând hardware-ul inutil.
În 2011, Microsoft Research a constatat că automatizarea casei ar putea implica costuri ridicate de proprietate, inflexibilitatea dispozitivelor interconectate și o gestionare slabă.
Atunci când proiectează și creează un sistem de automatizare a casei, inginerii iau în considerare mai mulți factori, inclusiv scalabilitatea, cât de bine pot fi monitorizate și controlate dispozitivele, ușurința instalării și utilizării pentru consumator, accesibilitatea, viteza, securitatea și capacitatea de a diagnostica problemele.
Rezultatele din iControl au arătat că consumatorii acordă prioritate ușurinței de utilizare față de inovația tehnică și, deși consumatorii recunosc că noile dispozitive conectate au un factor de neegalat, nu sunt încă gata să le folosească în propria casă.
Din punct de vedere istoric, sistemele au fost vândute ca sisteme complete în care consumatorul se bazează pe un furnizor pentru întregul sistem, inclusiv hardware-ul, protocolul de comunicații, hub-ul central și interfața cu utilizatorul.
Cu toate acestea, există acum sisteme open hardware și software open source care pot fi utilizate în locul sau cu hardware proprietar.
Multe dintre aceste sisteme Puteţi interacţiona cu electronice de larg consum, cum ar fi Arduino sau Raspberry Pi, care sunt ușor accesibile online și în majoritatea magazinelor de electronice.
În plus, dispozitivele de automatizare a locuințelor sunt interfațate din ce în ce mai mult cu telefoanele mobile prin Bluetooth, ceea ce permite accesibilitate și personalizare sporite pentru utilizator.
Mai mult, recomand Salus pentru o automatizare optimă a casei dumneavoastră. Salus este o companie care oferă, în cea mai mare parte, echipamente pentru automatizarea termică a casei. Indiferent că ne referim la calorifere, termostate, sau alte dispozitive, apelaţi cu încredere la Salus.