Sanatate
Zece beneficii ale masajului terapeutic
Masajul este printre cele mai relaxante și liniștitoare senzații pe care le puteți experimenta. Cu toate acestea, beneficiile unui masaj terapeutic de calitate depășesc relaxarea și merg mai departe decât ați putea crede.
Aşadar, haideţi să analizăm beneficiile masajului terapeutic pentru sănătate.
1. Reduce stresul
Timp de secole, oamenii s-au orientat către masaj ca o modalitate de a elimina stresul. Într-adevăr, studii recente confirmă că masajul reduce semnificativ stresul fizic și psihologic. Studiile clinice arată că terapia prin masaj crește producția de endorfine, serotonină și dopamină şi, în acelaşi timp, reduce nivelul de cortizol, ritmul cardiac, tensiunea arterială și consumul de oxigen, factori asociaţi de obicei cu stresul.
2. Reduce anxietatea
Mai multe studii recente confirmă faptul că cercetătorii pot măsura efectiv impactul pe care masajul îl are asupra persoanelor care se confruntă cu traume emoționale. De asemenea, s-a demonstrat că masajul aduce un efect corector pentru cei care suferă de anxietate profundă.
3. Reduce tensiunea musculară
Complexitatea vieții moderne ne face mai tensionați ca niciodată – atât din punct de vedere psihologic, cât și fizic. Ca rezultat, leziunile spatelui, rigiditatea articulațiilor și tensiunea musculară sunt mereu în creștere. Un factor care ar putea atenua impactul rigidității musculare este masajul terapeutic.
4. Îmbunătățește calitatea generală a somnului
Menținerea sănătății este imposibilă fără un somn adecvat. Cercetătorii au confirmat faptul că terapia prin masaj poate reduce semnificativ incidența insomniei. În plus, efectul terapiei prin masaj asupra somnului nu se limitează la niciun grup de vârstă.
Studiile au confirmat, de asemenea, că masajul promovează un somn mai bun deoarece ajută la eliberarea serotoninei, care ajută organismul să atingă o stare de odihnă.
5. Promovează o mai mare relaxare
Masajul vă ajută să vă odihniți prin reducerea nivelului de cortizol și prin declanșarea mai multor răspunsuri chimice ale creierului care se traduc în perioade prelungite de relaxare profundă.
6. Ameliorează durerile musculare și articulare
Fie că este vorba de dureri cronice de spate, osteoartrita la genunchi, artrita mâinii sau orice altă formă de reumatism, dovezile sugerează că masajul nu numai că reduce durerea, dar în plus îmbunătățește gama de mișcări și funcţionarea întregului corp.
7. Întărește partea inferioară a spatelui
A fost o perioadă în care adulții erau extrem de mobili pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, având în vedere timpul pe care îl petrecem încordându-ne gâtul și spatele folosind dispozitive mobile sau stând la birourile noastre, acele zile au trecut de mult. Totuși, nu totul este pierdut. S-a demonstrat că masajul terapeutic ameliorează durerile de spate.
8. Ajută la combaterea depresiei
De mult se crede că masajul reduce depresia. Dar mai multe studii recente oferă dovada concludentă că masajul terapeutic îi ajută pe cei care suferă de depresie. În plus, există cercetări care validează impactul terapiei prin masaj în atenuarea durerii și a furiei percepute, reducerea frecvenței, intensității și duratei atacurilor de anxietate și a schimbărilor de dispoziție.
9. Îmbunătățește fluxul sanguin și circulația
Masajul terapeutic facilitează circulația sângelui prin direcționarea oxigenului și a sângelui bogat în nutrienți către și dinspre mușchii și organele noastre interne. La rândul său, acest flux sanguin îmbunătățit duce la creștere, recuperare și vindecare în întregul corp.
10. Ameliorează leziunile sportive
Înainte ca terapia prin masaj să înceapă să facă incursiuni în sectorul medical, sportivii profesioniști și antrenorii au adoptat deja terapia prin masaj ca parte a regimurilor lor de fitness. Deși dovezile au fost inițial limitate, noi studii susținute de surse de renume întăresc eficacitatea terapiei prin masaj în sport, datorită impactului său dovedit asupra subiecților de testare medicală.