BeautyCum sa fac?
Ce sunt si cum functioneaza uleiurile esentiale?
Uleiurile esentiale sunt adesea utilizate in aromaterapie, o forma de medicament alternativ care foloseste extracte de plante pentru a sprijini sanatatea si bunastarea. Cu toate acestea, unele dintre afirmatiile de sanatate asociate cu aceste uleiuri sunt controversate.
Uleiurile esentiale sunt de fapt niste compusi care sunt extrasi din plante, si care capteaza mirosul si aroma plantei sau „esenta”. Compusii aromatici unici confera fiecarui ulei esential esenta sa caracteristica. Uleiurile esentiale sunt obtinute prin distilare (prin abur si / sau apa ) sau prin metode mecanice, cum ar fi presarea la rece.
Dupa extragerea substantelor chimice aromatice, acestea sunt combinate cu un ulei purtator pentru a crea un produs gata de utilizare. Modul in care sunt fabricate uleiurile este important, deoarece uleiurile esentiale obtinute prin procese chimice nu sunt considerate adevarate uleiuri esentiale.
Tipuri populare de uleiuri esentiale
Exista mai mult de 90 de tipuri de uleiuri esentiale, fiecare cu propriul miros unic si beneficiile potentiale pentru sanatate. Iata o lista de 10 uleiuri esentiale populare si mentiunile de sanatate asociate acestora:
- Menta: utilizat pentru a stimula energia si pentru a ajuta digestia.
- Lavanda: folosita pentru ameliorarea stresului.
- Lemn de santal: folosit pentru a calma nervii si a ajuta persoanele sa-si imbunatateasca concentrarea.
- Bergamot: utilizat pentru a reduce stresul si pentru a imbunatati conditiile pielii, cum ar fi eczema.
- Rose: folosit pentru a imbunatati starea de spirit si pentru a reduce anxietatea.
- Musetel: utilizat pentru imbunatatirea starii de spirit si relaxare.
- Ylang-Ylang: utilizat pentru a trata durerile de cap, greata si afectiunile pielii.
- Arbore de ceai: utilizat pentru combaterea infectiilor si stimularea imunitatii.
- Iasomie: folosit pentru a ajuta la depresie, nastere si libido.
- Lamaie: utilizat pentru a ajuta digestia, starea de spirit, durerile de cap si multe altele.
Beneficiile pentru sanatate ale uleiurilor esentiale
In ciuda utilizarii pe scara larga a acestora, se stie putin despre capacitatea uleiurilor esentiale de a trata anumite afectiuni de sanatate. Din acest motiv, am ales sa va prezentam cateva dintre cele mai importante uleiuri esentiale beneficii, pentru a afla de ce este indicat sa le folositi.
- Sunt eficiente pentru ameliorarea stresului si a anxietatii
S-a estimat ca un procent de 43% dintre persoanele care au parte de stres si anxietate folosesc o forma de terapie alternativa pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor lor. In ceea ce priveste aromaterapia, studiile initiale au fost destul de pozitive.
Multe studii au scos in evidenta faptul ca mirosul unor uleiuri esentiale poate functiona alaturi de terapia traditionala pentru a trata anxietatea si stresul.
Interesant este ca utilizarea uleiurilor esentiale in timpul unui masaj poate ajuta la ameliorarea stresului, desi efectele pot dura doar in timp ce are loc masajul.
- Amelioreaza durerile de cap si migrenele
In anii 90, doua studii mici au descoperit ca preluarea unui ulei de menta si amestec de etanol pe fruntile si tamplele participantilor a ameliorat durerile de cap. Studii recente au observat de asemenea, dureri de cap reduse dupa aplicarea uleiului de menta si lavanda pe piele.
Mai mult, s-a sugerat ca aplicarea unui amestec de ulei de musetel si susan pe temple poate trata durerile de cap si migrenele. Acesta este un remediu traditional persan pentru durerile de cap.
- Imbunatatirea somnului
S-a demonstrat ca mirosul de ulei de lavanda imbunatateste calitatea somnului femeilor dupa nastere, precum si a pacientilor cu boli de inima. O cercetare a examinat 15 studii privind uleiurile esentiale si somnul. Majoritatea studiilor au aratat ca mirosul uleiurilor (in mare parte ulei de lavanda) a avut efecte pozitive asupra obiceiurilor de somn.
- Reducerea inflamatiei
S-a sugerat ca uleiurile esentiale pot ajuta la combaterea afectiunilor inflamatorii. Unele studii pe epruveta arata ca au efecte antiinflamatorii.