Afaceri

Cum se infiinteaza un SRL?

Cum se intocmeste actul constitutiv al unei societati cu raspundere limitata? In primul rand, trebuie sa stiti ca statutul este un document esential pentru societatea voastra. Mai multe informatii despre definitia statutelor juridice pe doczilla.ro.

Societatea se infiinteaza la data intocmirii actului constitutiv si dobandeste personalitate juridica in momentul inregistrarii sale. Actul constitutiv este pactul social sau contractul de societate al intreprinderii dumneavoastra, care stabileste regulile de functionare a societatii si a asociatilor intre ei (repartizarea profiturilor, valoarea capitalului social si metoda de majorare a capitalului, numirea administratorului (administratorilor) etc.).

O proasta redactare va expune compania si toti partenerii sai la o serie de probleme. Va oferim un model de statut de SRL, conceput in parteneriat cu avocati. Acesta a fost utilizat de cateva mii de antreprenori in crearea SRL-urilor lor.

Redactarea statutului este adesea un prilej de negociere a celor mai importante aspecte din punct de vedere juridic. In practica, se recomanda sa se opteze pentru un statut scurt, eventual completat de un memorandum de intelegere sau de un acord al actionarilor.

Dupa cum vom vedea, avantajul societatii cu raspundere limitata consta in lipsa posibilitatii de negociere a clauzelor din actul constitutiv. Intr-adevar, legea, si mai precis dispozitiile Codului comercial, reglementeaza in mod ferm libertatea statutului de asociere al SRL: legea este obligatorie pentru asociatii SRL.

Legea este obligatorie pentru asociatii societatii cu raspundere limitata. Se recomanda consultanta profesionala la redactarea actului constitutiv, deoarece acesta trebuie sa fie destul de precis, lasand in acelasi timp o anumita marja de manevra asociatilor si administratorului.

Obiectul social

O societate trebuie sa aiba un scop social. Aceasta corespunde tipului de activitate desfasurata de societate. Aceasta este o declaratie obligatorie in statutul societatii. Pentru a fi valabil, obiectul social trebuie sa fie posibil si legal. Acesta este foarte important, deoarece determina codul APE al intreprinderii atribuit de INSEE. Obiectul social poate fi modificat, dar acest lucru necesita o modificare a actului constitutiv.

Contributiile

Valoarea capitalului social este stabilita in mod liber prin actul constitutiv si da nastere la alocarea de actiuni. Capitalul social este alcatuit din diferite tipuri de contributii. Exista 3 tipuri de contributii:

  • contributia in numerar: aceasta este cea mai frecventa contributie, deoarece reprezinta o suma de bani. Este vorba pur si simplu de numerar. Acestea trebuie sa fie achitate cu cel putin 1/5 din valoarea lor la momentul subscrierii.
  • contributia in natura: se refera la bunuri mobile sau imobile. Aceste active trebuie sa fie evaluate de un auditor al aportului, dar asociatii fondatori pot decide, in momentul constituirii, sa nu desemneze un auditor (numai daca niciunul dintre activele aduse nu are o valoare mai mare de 147.698 de lei si daca valoarea totala a acestora nu depaseste jumatate din capitalul social).
  • aport in natura intr-o societate cu raspundere limitata: acesta consta in punerea la dispozitie de catre un asociat a fortei de munca, a cunostintelor sau a serviciilor sale. Acesta nu constituie un contract de munca. Uneori este necesara interventia unui auditor de contributii pentru a evalua suma. In plus, asociatul nu poate obtine un titlu reprezentand capitalul social al societatii.
Taguri

Related Articles

Close