Casa si gradina

De ce suntem mai fericiti de Craciun?

Ho-ho-ho si un Craciun fericit si vesel pentru tine! Te simti deja mai fericit numai pentru ca stii ca se apropie Craciunul? De ce? Ce este aceasta perioada a anului care scoate la iveala cele mai bune dintre cei din jur? Traim intr-un moment de schimbare.

Chiar si asa, exista un lucru care a ramas practic acelasi: sarbatorirea Craciunului. Chiar si atunci cand religia joaca un rol mai putin important in societatile occidentale, entuziasmul si bucuria din jurul sarbatorilor continua. Craciunul trebuie sa fie un simbol al bucuriei si este de asemenea cea mai frumoasa sarbatoare.

Popularitatea sarbatorilor precum Craciunul este partial atribuita psihologiei din spatele acestor zile. Oamenii sunt creaturi ale obisnuintei si tind sa se tina de lucruri familiare si usoare. Creierul nostru este conectat pentru a folosi partiniri cognitive pentru a se deplasa cu usurinta in viata. Sezonul de sarbatori nu face exceptie.

La Crobox, vorbim adesea despre „imagini cognitive” si impactul acestora asupra luarii deciziilor  si a atitudinilor. Este posibil ca acest termen sa necesite un pic de clarificare.

Biasurile cognitive sunt greseli in procesele cognitive, cum ar fi rationamentul, evaluarea si amintirea. Acestea pot fi rezultatul proceselor automate care au loc in mintea noastra subconstienta si sunt adesea bazate pe preferintele si credintele unei persoane.

Avand in vedere acest lucru, merita remarcat faptul ca nu toata lumea are aceleasi biasuri cognitive, deoarece nu avem toti aceleasi experiente pentru a ne modela credintele. Este un amestec echilibrat de natura si ingrijire a unei persoane.

Cei dintre noi care sarbatorim Craciunul ne putem lega probabil de traditiile care vin odata cu aceasta.

Familia multora din noi se bazeaza pe traditii. Un psiholog american declara ca inca de la nastere, el si verii lui au petrecut Craciunul la McDonalds in fiecare an, iar acum, la varsta de adult continua sa faca acelasi lucru.

Acum, trebuie sa va imaginati; am avut aceasta traditie mult timp in vietile adulte ale multor veri ai mei. Din fericire, insa, sunt cel mai tanar. Asadar, la varsta de 21 de ani (cei mai in varsta aveau 30 de ani), am oprit aceasta traditie si am decis sa mancam doar un pranz frumos la un restaurant (non-fast-food).

Asadar, s-ar putea sa va intrebati: „De ce ar merge acesti adulti sa stea atat de mult pe poala unui Mos Craciun fals?” Ei bine, pentru a spune sincer, pur si simplu nu am putut suporta sa renuntam la aceasta traditie. Ne-am fi simtit ca si cand am fi dat la o parte bucati din copilaria noastra – parti din sinele nostru construit.

Psihologii sociali au descoperit ca motivul care sta la baza crearii si continuarii traditiilor este o combinatie de invatare sociala si evitarea pedepselor.

Indivizii tind sa se uite la ceilalti pentru a evalua cel mai potrivit mod de a actiona in situatii variate. Acest comportament de turma este tendinta cognitiva care sta la baza majoritatii proceselor din viata noastra, de la dezvoltarea culturii la tendinte si adoptarea inovatiei.

Invatam de la altii sa evitam sa actionam intr-un mod care contravine imaginii de sine pe care am construit-o. Asadar, invatam cum functioneaza traditii precum scoaterea pantofului pentru Sinterklaas (Tarile de Jos) sau Père Noël (Franta), punerea ciorapeilor pentru Mos Craciun (SUA si Marea Britanie) sau aprinderea lumanarilor pentru Hanuka (evreiasca), urmarindu-i pe cei din jurul nostru.

Dar asta lasa intrebarea, poate, mai uimitoare. De ce ne continuam traditiile? Cercetatorii atribuie acest lucru evitarii amenintarii cu pedeapsa. Stiu – suna extrem. Dar cand separi pedeapsa de sensul construit social, are mai mult sens.

Oamenii nu vor sa opreasca traditiile, deoarece nu sunt siguri de consecinta care va fi. Cu totii dorim sa ramanem consecventi in comportamentul nostru.

Fie ca ramanem in concordanta cu cuvintele, obiceiurile, atitudinile, valorile sau credintele noastre, exista un raspuns automat pentru a continua sa facem lucrurile asa cum au fost facute anterior.

Aceasta dependenta de consecventa ne ajuta sa luam decizii in viata de zi cu zi. Asadar, cand vine vorba de acea perioada speciala a anului, este intotdeauna mai usor sa te intorci la ceea ce ai facut toata viata decat sa faci un pas in necunoscut.

In acelasi timp, consistenta ne permite sa evitam emotiile negative, cum ar fi dezamagirea, jena si pierderea.

In cele din urma, puteti intelege probabil de ce eu si verii mei am incetat sa stam pe poala lui Mos Craciun. Dorinta de a fi consecventi pentru a evita pedeapsa pierderii sau dezamagirii a fost anulata de evitarea stanjenelii generate de momentul in care noi ca adulti mergeam la Mos Craciun, oferindu-ne in cele din urma motivatia de care aveam nevoie pentru a ne adapta traditiile la vietile noastre de adulti.

Avand in vedere toate acestea, este mai usor de inteles acum care sunt motivele pentru care foarte multe persoane refuza sa se adapteze unor noi conditii si cauta cele mai bune solutii pentru a ramane conectate acestora.

Taguri

Related Articles

Close