Casa si gradinaConstructiiLifestyle
De ce usile de lemn sunt cele mai bune?
Toate modelele de usi TGG trec neobservate de nenumarate ori, insa fac o diferenta majora in estetica de ansamblu a casei tale, ca sa nu mai vorbim despre utilitatea evidenta.
Ca oricare alte achizitii pe care le facem pentru locuinta noastra, usile sunt, dincolo de necesitate, o investitie pe termen lung. Acesta este un motiv suficient de bun pentru a opta pentru produse de cea mai buna calitate, indiferent ca alegi usi din lemn, metal sau fibra de sticla.
Ce modele de usi se recomanda?
Aparentele sunt importante, insa adevarata frumusete izvoraste din interior. Acelasi principiu se aplica si in cazul usilor din lemn.
Daca in materie de design lucrurile stau mai simplu, lemnul fiind un material natural cu proprietati estetice deosebite, atunci cand vine vorba despre calitate, materialele si tehnologia folosita pentru fabricarea acestora sunt cele care conteaza si fac diferenta.
Mai mult ca niciodata, astazi, optiunile nu mai reprezinta o problema. Exista numerosi producatori care iti pun la dispozitie game diversificate de usi din lemn, realizate din materiale atent selectionate. De asemenea, cu ajutorul tehnicilor moderne folosite astazi, se obtin produse finite desavarsite estetic si din punctul de vedere al functionalitatii.
Indiferent ca esti in cautarea unei usi de interior din lemn masiv sau usi de exterior din lemn triplustratificat, alegerea pe care o vei face merita toata atentia ta. Ambele optiuni sunt ideale pentru orice locuinta. Proprietatile materialului permit schimburile termice intre mediul interior si exterior. De asemenea, izolarea este temeinca datorita caracteristicilor lemnului, aceste usi realizand o bariera care nu permite eliminarea caldurii. In plus, durata de exploatare a acestora este mai mare comparativ cu alte materiale utilizate in realizarea usilor, si pot imbatrani frumos, atunci cand sunt intretinute corespunzator.
Cea mai buna tehnologie pentru cele mai bune usi din lemn
Durata de viata a unei usi din lemn este influentata de calitatea materialelor si de tehnologia aleasa pentru fabricarea acesteia.
Usile din lemn TGG sunt fabricate prin tehnica imbinarii in dinti, cunoscuta si sub denumirea de “finger joint”, o metoda superioara tuturor celorlalte tipuri de imbinari, care confera durabilitate si stabilitate.
Datorita placarii cu blind din lemn masiv de 5mm si a tivirii cu sipci laterale, se realizeaza un element stratificat care diminueaza riscul de strambare sau torsiune.
Tabliile sunt si ele confectionate din lamele imbinate in dinti, astfel incat prin alaturare si lipire sa formeze panoul din care se debiteaza forma finala a tabliei. Pentru uniformizarea suprafetei, acestea sunt calibrate si acoperite cu furnir estetic. Astfel se va obtine un aspect perfect uniform si se vor masca imbinarile sau diferentele de culoare dintre lamele.
Un alt aspect foarte important este utilizarea unor freze de ultime generatie cu bagheta recuperatoare. Acestea permit finisarea, respectiv lacuirea-baituire tabliilor in intreaga lor suprafata. Ulterior acestea sunt montate in cadrul foii de usa si se aplica baghetele care o fixeaza. Diferenta majora este ca tabliile vor avea spatiu si elasticitate pentru a se dilata si contracta ïn functie de gradul de umiditate din casa, fara sa apara suprafete nefinisate in laterale sau fractura finisajului final de lac.
Vopsirea usilor are loc intr-o camera special amenajata pentru acest procedeu, dotata cu un sistem integrat de filtrare si conditionare a aerului. Cu ajutorul acestui sistem aerul recircula, usuca si presurizeaza impiedicand depunerea particulelor in suspensie pe usile proaspat lacuite.
Usi din lemn TGG – materiale utilizate
Pentru a obtine o usa din lemn de buna calitate, foarte importanta este selectarea materialelor pentru construirea acesteia, in cazul nostru lemnul. Cheresteua utilizata este zvantata in mod natural cel putin un an inainte de a fi introdusa in uscator. Acest proces face ca umiditatea lemnului sa scada gradual, in mai multe etape, la un indice de 20-25% (de la 40-50% in momentul taierii) si mai apoi, dupa introducerea in uscator, la 8-10%.