Sanatate
O viață dulce, cu ajutorul îndulcitorilor naturali
Suferi de diabet sau pur și simplu vrei să elimini zahărul și îndulcitorii artificiali pentru a trăi mai sănătos? Perfect, pentru că avem pentru tine mai multe sugestii de îndulcitori naturali, cu care să prepari dulciuri delicioase pentru tine și cei dragi.
Renunță la zahăr
Atunci când citești etichetele produselor pe care le cumperi pentru consumi, rămâi surprins câte dintre ele conțin zahăr. Din păcate, deși are un gust bun, zahărul nu este atât de benefic pentru organism.
Nici îndulcitorii artificiali nu sunt o soluție. Prin urmare, renunță la zahăr și caută categoria produselor alimentare care nu îl au printre ingrediente. Între timp, hai să descoperi și care sunt cei mai buni îndulcitori naturali.
Miere
Este, cu siguranță, cel mai cunoscut, iar efectele ei benefice nu mai au niciun fel de prezentare. Însă, ai grijă, folosește doar miere organică, de la producător.
Sirop de arțar
Spre deosebire de miere, siropul de arțar are mult mai puține calorii. În plus, este o bună sursă naturală de calciu, zinc, potasiu și mangan. Citește cu atenție eticheta produsului, pentru că unele dintre ele conțin zahăr sau îndulcitori artificiali.
Sirop de curmale
Siropul de curmale este cel mai bun pentru a înlocui zahărul din dulciurile pe care le prepari, sau chiar din ceai, cafea, sau un smoothie delicios și plin de vitamine. Atenție însă, are destul de multe calorii, așa că se recomandă prudență dacă nu cumva vrei să te trezești cu câteva kilograme în plus.
Cât despre efectele acestuia, menționăm doar câteva: întărirea sistemului imunitar și reglarea tranzitului interstinal.
Sirop de cocos
Are un conținut glicemic redus, ceea ce înseamnă că poate fi consumat zilnic, cu încredere. Este perfect pentru persoanele diabetice, așa că vezi de unde îl poți procura.
Nectar de agave
Un îndulcitor natural foarte dulce, cu un conținut ridicat de fructoză, ceea ce poate duce la probleme cu reglarea glicemiei.
Sirop de Stevie
Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul, așa că nu va fi nevoie să folosești o cantitate mare pentru a da acel gust bun dulciurilor tale.
Melasa
Melasa conține foarte mult fier, magneziu, calciu, potasiu, antioxidanți, dar și vitamina A și B6. Cu toate acestea, gustul ei specific nu este preferat de toată lumea.
Sirop din orez brun
Este de-a dreptul delicios, dar din păcate are un indice glicemic mare, și nici prea mulți nutrienți nu are. De aceea, dacă vrei să îți păstrezi silueta, sau să ai grijă la valorile glicemiei, mai bine nu îl utiliza.
Xilitol
Acesta seamănă foarte mult la gust cu zahărul și, în plus, are un indice glicemic foarte mic, ceea ce înseamnă că poate fi consumat cu încredere inclusiv de persoanele care suferă de diabet. Atenție însă la excesul de xilitol, deoarece te poți confrunta cu stări de vomă și chiar diaree.
Eritriol
Din nou avem de a face cu un îndulcitor natural care este indicat și pentru diabetici, și nu are nici prea multe calorii. Cu toate acestea, este folosit în special pentru îndulcirea băuturilor. Ca și în cazul xilitolului, abuzul poate duce la vărsături.
Eritriolul cu Stevie
De data aceasta, putem vorbi despre formula câștigătoare. De ce? Pentru că avem de a face cu un îndulcitor natural cu puține calorii și glucide, are un gust foarte bun, și își păstrează proprietățile inclusiv la temperaturi ridicate, atunci când prepari ceva bun și delicios.
Beneficiile îndulcitorilor naturali
După cum probabil ți-ai dat seama, folosirea îndulcitorilor naturali este mult mai benefică pentru organism. Astfel, majoritatea au puține calorii și un indice glicemic scăzut, ceea ce previne obezitatea, diabetul, afecțiunile cardiovasculare sau chiar și problemele cognitive.
Nu au parte de efecte adverse, doar în cazul exceselor, și atunci avem de a face cu diaree, indigestie și vomă.