Cum sa fac?Sanatate

Ce este senologia?

Senologia face parte din domeniul mai larg al ginecologiei, dar a devenit recunoscuta ca disciplina in sine. Este preocupata de diagnosticul si tratamentul bolilor benigne si maligne care afecteaza sanul, iar in anumite situatii, medicul dvs. va poate solicita sa optati pentru o senologie Cluj-Napoca.

Datorita sonografiei cu ultrasunete si a mamografiei, este acum posibil sa se faca diferenta dintre noduli cel mai probabil benigni si cel mai probabil maligni. In unele cazuri, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) poate fi utilizata.

Eliminarea cu certitudine a malignitatii necesita o proba de tesut prelevata sub anestezic local, cunoscuta sub numele de biopsie. Sub anestezic local, se preleva o proba din tesutul tumoral. Procedura este in general nedureroasa. Ulterior, se aplica o compresa pentru a minimiza riscul de vanatai.

Identificarea tulburarilor

Identificarea rapida a tulburarilor sanului, oprirea consecintelor acestora suficient de devreme si usurarea poverii psihologice

Durerile la nivelul sanului provoaca disconfort si neliniste. Din acest motiv, acestea ar trebui investigate de un specialist, nu numai pentru a identifica rapid cauza acestor dureri, ci si pentru a opri consecintele rezultate suficient de devreme, si de asemenea, pentru a usura povara psihologica asociata. Pentru simptomele fara durere, cum ar fi chisturile mamare, examinarile de screening sunt cruciale.

Mai jos este o prezentare generala a celor mai frecvente tulburari ale sanului:

Dureri de san (mastalgie)

Prima indicatie a unei probleme senologice poate fi o durere simpla la unul sau la ambii sani care apare adesea inainte de debutul perioadei lunare. Nerespectarea cauzei hormonale de baza creste riscul aparitiei tumorilor benigne si / sau maligne. Problema apare dintr-un dezechilibru intre estrogen si progesteron. Nivelurile insuficient prezente de progesteron nu mai pot echilibra efectul stimulator al cresterii asupra sanului de catre estrogeni.

Mastopatie

Mastopatia provine din greaca si inseamna „boala a sanului”. Este o schimbare benigna a tesuturilor mamare care poate afecta femeile intre 30 si 50 de ani. Tesutul mastopatic, in general la ambii sani, apare dens si dur la imaginile cu ultrasunete sau mamografie. Cauza este dominarea estrogenului.

Poate duce la aparitia simptomelor cum ar fi chisturi, umflaturi, scurgeri de lichid din mameloane si noduli. La palparea sanului, tesutul afectat este dur si sensibil la atingere. Este deosebit de vizibil in zilele anterioare menstruatiei, deoarece nivelurile de progesteron scad brusc in aceste zile ale ciclului si estrogenii devin si mai dominanti. Riscul de a dezvolta cancer mamar creste.

Mastita

Simptomele mastitei sunt roseata, caldura la atingere, umflaturi si durere la nivelul sanilor.

Abces

Un abces este o acumulare de material de celule moarte si agenti patogeni. In general, se dezvolta ca urmare a unui mod de viata nesanatos, cauzat de stres excesiv, mese pregatite si tigari. Un alt factor de risc sunt podoabele precum piercing-urile, daca sunt situate in parti ale corpului care pot fi usor colonizate de bacterii, cum ar fi zona genitala sau mameloanele.

Chisturi

Un chist mamar este un spatiu incapsulat umplut cu apa, sange, puroi si sebum. Este inofensiv si ramane adesea neobservat atat timp cat nu provoaca durere. Cu toate acestea, poate fi primul indiciu al unui dezechilibru hormonal.

Fibroadenom

Un fibroadenom este cea mai frecventa forma de tumoare benigna a sanului. Se simte greu la atingere. Intr-o ecografie, apare fara probleme si de multe ori are forma circulara. Se compune in principal din tesut conjunctiv (colagen). Sunt susceptibile utilizatoarele de hormoni sintetici, cum ar fi pilula contraceptiva, deoarece contraceptia cu hormoni sintetici suprima sistemul hormonal propriu al organismului.

Atipia epiteliala plata (FEA)

O atipie epiteliala plata este o densificare a tesutului mamar care poate fi identificata doar intr-o mamografie. Constituie doar o crestere minima a riscului de a dezvolta cancer.

Papilom

Un papilom nu este conectat la papilomavirusul cunoscut (HPV), ci este o tumoare benigna de san in canalele de lapte; poate provoca scurgerea de lichid prin mameloane. Cel mai bun mod de a-l diagnostica este prin galactografie (injectarea de substanta de contrast prin conductele de lapte cu raze X ulterioare. Papiloamele sunt inofensive, dar pot contine tesut canceros.

Cicatrice radiala

Cicatricea radiala isi ia numele de la aspectul sau patologic care seamana cu o cicatrice; este o leziune complexa cicatrizata (sclerozanta). Luarea unei probe de biopsie este singura modalitate de a o diferentia de cancerul de san.

Hiperplazia ductala atipica (ADH)

O hiperplazie ductala atipica, ADH pe scurt, este o leziune benigna. Tehnologia de diagnostic imbunatatita si introducerea programului de screening pentru mamografie fac posibila descoperirea unor astfel de leziuni benigne in san. Un diagnostic de ADH este asociat cu o crestere de opt ori a probabilitatii de a dezvolta cancer de san in decurs de 10 ani.

Hiperplazia lobulara atipica

Aceasta leziune face parte din grupul de neoplazie intraepiteliala lobulara (IN). O hiperplazie lobulara atipica este o tulburare benigna a tesutului mamar care se poate dezvolta in cancer daca nu este tratata. Riscul de a dezvolta cancer creste de sapte ori in decurs de 10 ani.

Carcinom lobular in situ

Aceasta leziune face parte din grupul de neoplazie intraepiteliala lobulara (IN). Este o crestere a celulelor tumorale in lobulii glandelor mamare care se pot raspandi in conductele de lapte. Riscul de a dezvolta cancer creste de sapte ori in decurs de 10 ani.

Tumora Phyloides

Tumorile Phylloides sunt benigne in 85% din cazuri. Rareori se comporta agresiv, dezvoltand metastaze.

Carcinom ductal in situ (DCIS)

DCIS nu este cancer, chiar daca termenul apare in nume. Este doar o leziune care s-ar putea dezvolta in timp in cancer. DCIS este rar vizibil la ultrasunete, dar poate fi descoperit prin mamografie. Calcificarile indica frecvent prezenta acestei pre-etape.

Taguri

Related Articles

Close