Casa si gradina

Pomii fructiferi – ce soiuri sunt preferate

Pentru ca este timpul prielnic pentru a planta pomi fructiferi, te vei intreba ce este mai favorabil. Optiuni sunt destul de multe, dar depinde de ce tip de fructe iti doresti. Desi se prind usor, munca in sine pe care o implica pomii fructiferi nu este una usoara. Asadar efortul trebuie sa merite.

Specialistii spun ca pot fi plantati pomi fructiferi primavara, dar pentru succesul operatiunii este necesar ca umiditatea atmosferica si cea a solului sa fie perfecte. Depinde si de tipul de soi, iar printre cele care se prind usor se numara alunul, caisul, ciresul, parul, marul sau nucul, intrucat aceste soiuri pornesc mai tarziu in vegetatie.

Tine cont de urmatoarele:

  • Parul se adapteaza cultivarii pe orice tip de teren. Are de asemenea si rezistenta la frig, totusi este mai sensibil la inghetul tarziu de primavara.
  • Caisul poate fi un soi ce rodeste multumitor, dar are nevoie de o zona favorabila. Este mai preferat in zona de sud a tarii.
  • Ciresul in schimb cere soluri nisipoase, unde nu se retine multa apa. Cere de asemenea sa aiba o distanta considerabila de ceilalti pomi pentru a rodi.
  • Marul si prunul sunt soiurile cele mai rezistente. De aceea sunt si printre cele mai populare soiuri de pomi fructiferi din livezi.

Alegerea soiului tine in principal de specificul zonei si de perioada de rodire. Din nou este de mentionat ca sursa de achizitie a materialului saditor este foarte importanta. Specificatiile producatorului saditor vin in ajutorul necunoscatorilor, oferind sfaturi despre ce soiuri rezista mai bine si in ce conditii.

Sfaturi de plantare

Este important ca pomii fructiferi doriti sa fie achizitionati din magazine de specialitate, de la cei care pot oferi si sfaturi despre plantare si intretinere – o recomandare este Pepiniera Moara.

In privinta plantarii, se recomanda ca procedura in sine sa inceapa cu gropile ce se vor umple cu pamant fertil. Este necesar si ingrasamant, sare potasica spre exemplu. Inainte de plantarea efectiva se vor scurta radacinile, o procedura numita fasonare.

Presupune ca radacina principala sa fie scurtata pana la 20-25 cm, iar ramificatiile acesteia sa aiba in medie 10 pana la 15 cm lungime.

De asemenea, este important ca pomii sa fie plantati la adancimea la care au fost plantati in pepiniera. Dupa ce radacina este acoperita de pamant, se va tasa.

Ce difera aici tine de musuroiul din jurul pomului – acesta este necesar la plantarea de toamna si este menit sa apere de frig pomul. La plantarea de primavara se recurge la un sant in jurul pomului proaspat plantat, pentru a uda corespunzator si a crea nivelul de umiditate ce se mentine.

Daca intentia este de a crea o livada, este bine de inceput plantarea in toamna, pentru ca in primavara sa se realizeze doar completarea acelor pomi care nu s-au prins. In orice caz, distanta intre ei trebuie sa fie de 4 m, atat intre pomi, cat si intre randuri.

Astfel de culturi se pot valorifica, dar este nevoie de investitie de timp si nu numai. O sursa de incredere pentru achizitii este Pepiniera Moara.

Taguri

Related Articles

Close