AlteleCasa si gradina

Caracteristicile unui scaun ergonomic

Scaunul ergonomic este tovarasul fidel al tuturor celor care lucreaza stand in fata calculatorului. Stim cu adevarat ce inseamna ergonomia? Suntem constienti de cat de mult ne afecteaza sanatatea sezutul pe un scaun timp de 8 ore in fiecare zi?

Scaunul ergonomic este tovarasul fidel al tuturor celor care lucreaza stand in fata calculatorului. Nu poate exista un birou fara scaune ergonomice, pe care le distingem cu usurinta recunoscand unele elemente, cum ar fi spatele inalt, rotile si cotierele. Cu toate acestea, dincolo de o idee vaga, stim cu adevarat ce inseamna ergonomia?

Adjectivul ergonomic deriva din ergonomie, care este o adevarata stiinta, mai bine cunoscuta sub numele de biotehnologie. Scopul ergonomiei este de a studia si proiecta instrumente, legate de locul de munca si nu numai, astfel incat acestea sa interactioneze cu corpul uman fara efecte secundare si, prin urmare, daunatoare pentru sanatatea noastra.

Scaunul ergonomic este scaunul care garanteaza o pozitie corecta, si prin urmare trebuie sa fie personalizabil in functie de caracteristicile fizice specifice ale ocupantului.

Aceasta inseamna ca un scaun ergonomic trebuie sa fie reglabil in inaltime, trebuie sa permita inclinarea spatarului, trebuie sa aiba roti astfel incat sa permita miscarea scaunului daca trebuie sa schimbam pozitia, trebuie sa aiba un spatar confortabil si respirabil … In cele ce urmeaza vom explora caracteristicile un scaun de birou bun ergonomic.

Caracteristicile scaunelor ergonomice

Reglementarile europene definesc caracteristicile pe care trebuie sa le aiba in mod necesar scaunele ergonomice, pentru a proteja sanatatea lucratorilor din toate tarile Uniunii Europene.

Scaunul trebuie sa se asigure ca talpa piciorului este sprijinita pe podea, si ca genunghii formeaza un unghi de 90 de grade. Ca genunchiul este vertical fata de podea si ca formeaza un unghi de 90 ° cu coapsa. Acest lucru trebuie sa fie orizontal si, la randul sau, trebuie sa formeze un unghi de 90 ° cu trunchiul, care trebuie sa fie ridicat.

Unele elemente functionale ale acestor scaune ergonomice garanteaza aceasta pozitie corecta. In primul rand pistonul cu gaz, care va permite sa schimbati inaltimea scaunului in functie de ocupantul sau, prin tragerea parghiei corespunzatoare, astfel incat sa-i permita sa sprijine confortabil talpa piciorului pe pamant, mentinand un unghi de 90 ° intre gamba si coapsa.

In al doilea rand, mecanismul care regleaza unghiul spatarului si adancimea scaunului, astfel incat sa garanteze un sprijin perfect pentru picioare. De asemenea, sunt importante tetiera si cotierele, ambele reglabile in inaltime pentru a asigura sprijinul potrivit in conformitate cu conformatia fizica a ocupantului. Cotierele trebuie sa asigure sprijin pentru antebrat in timp ce lucrati si folositi tastatura PC-ului.

Scaunul este important, dar postura corecta este si mai importanta!

Scaunul ergonomic este esential pentru a nu avea disconfort la spate, dar la baza este necesar sa-ti asumi o postura corecta. Prin urmare, nu exista picioare incrucisate si nici spatele curbat. Care sunt regulile de urmat pentru a sta corect?

  • Picioarele trebuie sa fie sprijinite pe podea cu intreaga talpa, picioarele trebuie sa formeze un unghi de 90 °.
  • Spatele trebuie sa fie drept.
  • Gatul trebuie sa mentina o pozitie relaxata si neutra. Din acest motiv, este important ca monitorul sa fie plasat in fata ta si sa folosesti casti pentru a vorbi la telefon, in loc sa tii receptorul intre umar si ureche.
  • Coatele trebuie sa aiba o inclinatie de 90 °.
  • Ecranul trebuie plasat la o astfel de inaltime incat partea superioara a monitorului sa fie cu 6-8 cm mai inalta decat ochii.
  • Monitorul trebuie plasat la o distanta egala cu lungimea bratului intins.
  • Mouse-ul si tastatura trebuie asezate astfel incat bratele sa fie intinse pe birou.

Acestea sunt asadar cele mai importante detalii de precizat cand discutam despre scaune ergonomice.

Taguri

Related Articles

Close