Altele

Totul despre cafea espresso – istorie, mod de preparare, servire

Cafeaua espresso este o bautura concentrata foarte aromatizata preparata cu ajutorul aparatului numit espressor. Prima cafea espresso a fost pregatita in Italia, de inventatorul Angelo Moriondo, care a si brevetat aparatul.

Sortimentul pe care il cunoastem si il indragim noi a fost inventat, totusi ceva mai tarziu, la jumatatea secolului XX de catre Erneste Valente, acesta fiind omul care a automatizat complet procesul de preparare a licorii minune si a brevetat espressorul automat folosit in prezent in cafenele, restaurante si locuinte rezidentiale.

Ce este espresso?

Inainte de a afla care sunt secretele unei cesti de cafea espresso perfecta, cum si in ce mod trebuie servita este esential sa intelegem ce defineste acest sortiment. O bautura bine preparata are arome intense si stimuleaza toate simturile.

Este o licoare de culoare maro inchis, spre negru care captiva privirile. Mireasma este bogata si desfata simtul olfactiv, intensitatea aromatica poate fi detectata cu usurinta de la cativa metri. Un espresso perfect invaluie cu mirosul parfumat o incapere intreaga!

Gustul care impresioneaza este intens si dezvaluie aroma boabelor prajite, cu note fine de ciocolata cremoasa. Aciditatea dezvoltata in fiecare ceasca este perfecta si completeaza consistenta bogata. O cafea espresso perfecta este incununata de o crema eleganta si catifelata ce destainuie o poveste tropicala.

Fata de o cafea obisnuita, sortimentul espresso are savoare mai intensa si o cantitate de cafeina mai scazuta.

Cafea espresso, o licoare cu reteta stricta!

Prepararea espressoului perfect este o arta, fiecare ingredient trebuie adaugat in cantitati bine stabilite, intr-o ordine exacta. Astfel se poate spune ca cei 25 ml de licoare magica se obtin in fix 25 de secunde din 7 g cafea proaspat macinata, apa la temperatura de 90℃ si  presiune de 9 bari.

Daca conditiile mentionate mai sus nu sunt respectate, gustul si caracteristicile bauturii sunt diferite. Daca timpul de preparare este mai scurt de 20 de secunde inseamna ca ciclul nu a fost complet si bautura obtinuta este prea concentrata si are gust amar. Marirea timpului la 30-35 de secunde duce la prepararea unei cafele cu gust astringent, neplacut.

Cum trebuie servit un espresso perfect?

Pentru ca este o bautura sofisticata si modul de servire este unul special. Pentru a aprecia cu adevarat aromele si gustul unei cafele espresso bine realizata si recipientul trebuie sa fie pe masura: cu forma conica, realizat din portelan alb.

Ceasca din portelan ceramic nu are doar rol estetic, ci si unul functional. Forma conica permite eliberarea miresmelor care invaluie stimulii olfactivi, ofera consistenta stratului de spuma si nu modifica gustul bauturii.

Pentru a beneficia de intensitatea aromatica ce se dezvaluie in fiecare ceasca de cafea espresso, temperatura de servire trebuie sa fie de 66-67 ℃. Se serveste rapid fara adaos de zahar, miere sau alti indulcitori.

Pentru ca aromele se pastreaza vibrante mult timp dupa ce licoarea este inghitita, fiecare ceasca de espresso poate fi acompaniata de un pahar cu apa rece.

Secrete de obtinere a unui espresso aromat

O cafea espresso mai aromata, poate fi obtinuta folosindu-se un sortiment de cafea de tip Arabica. Se aleg boabele procesate prin metoda honey, care imprima note dulci si parfum fructat. O licoare perfecta se prepara cu cafea proaspat macinata.  Nu uitati un espresso desavarsit este facut cu pasiune, servit in compania celor dragi!

Taguri

Related Articles

Close