AlteleCum sa fac?

Evolutia mamografiei si importanta ei la nivel global

Diagnosticul cancerului de san a suferit schimbari radicale in ultimele decade, luand in considerare ca s-a trecut de la un diagnostic bazat pe autopalpare si palpare la tipuri de detectie prin radiologie. Acest lucru a adus beneficiul de a descoperi afectiuni in stadiul incipient si a interveni la timp in salvarea vietii.

In anul 1913, medicul berlinez Albert Salomon revolutiona medicina prin descoperirea metodei mamografice.

Medicul si-a inceput activitatea ca si radiolog si chirurg. El a studiat prin metodele radiologice ale timpului sau peste 3000 de piese tisulare de provenienta din mastectomii. In acest sens el a reusit sa depisteze cu ajutorul razelor x tesuturi neoplazice si sa le diferentieze de tesuturile sanatoase.

Prin aceasta a dus in lumea clinicilor oncologice un mare ajutor in ceea ce priveste criteriile de diagnosticare a cancerului de san.

Din anul 1966 a fost introdusa in spitale mamografia cu raze x, dupa ce in anul 1956 americanul Robert Egan a introdus in practica un film pentru mamografii deosebit de sensibil.

In anul 1970 francezul Charle Maries Gros a inventat prima instalatie tehnica speciala pentru unit-ul mamografiei.

Dupa anul 1987 radiografia digitala a adus mamografiei imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste precizia.

In prezent mamografia se bucura de un prestigiu de neegalat in ceea ce priveste evolutia medicala a acestui tip de screening.

In general practica screening-urile a largit orizontul medicinei oncologice, datorita preciziei si cu care se poate depista cancerul in faze incipiente.

In anul 1970 a aparut un atlas de mamografie care se pare ca este destul de consultat si in zilele noastre. Acesta a fost documentat si redactat de un radiolog american Jacob Gershon Cohen. Inca din 1938, acesta publica lucrari in domeniu, cercetarea si documentarea fiind facute impreuna cu Helen Ingelby. Prin toate scrierilor lor, acestia au incercat sa demonstreze ca examenul radiologic al sanului in colaborare cu examinarea clinica a tumorilor palpabile, ajuta la diagnosticarea mai exacta si mai precisa a afectiunii.

In 1950 a avut loc primul screening al lui Jacob G. C. si a fost practic un studiu de caz, sau de cazuri, realizat pe un numar de 1300 de femei, aparent sanatoase, care insa in urma screening-ului efectuat au fost depistate cu diverse afectiuni ale sanului. Dintre acestea, 92 de femei se prezentau purtatoare de neoplazii de tip benign iar 23 dintre ele prezentau tumori maligne in evolutie.

Beneficiile aduse de mamografie se regasesc in fiecare diagnostic, prin claritatea imaginii zonei sanilor. Aceasta poate sa permita medicului specialist sa depisteze orice tumora de mici dimensiuni iar acest fapt avantajeaza pacientul datorita sanselor mai mari de vindecare care ii stau la dispozitie atat prin diagnostic cat si prin optiunile de tratament.

Daca va intrebati ce poate detecta mai exact radiografia, o explicatie pe intelesul tuturor ar demonstra cu claritate eficienta ei.

Imaginile prelevate de mamografie sunt proiectate pe un ecran de tip monitor si analizate de medicul specialist.

In acest sens mamografia poate descoperi unele depuneri si depozite de calciu din interiorul sanului, noduli sau umflaturi la nivelul sanului, zone asimetrice ale sanului, densitatea sanilor. Totodata marele beneficiu al mamografiei il reprezinta descoperirea eventualelor tumori si cresterea anormala a unor tesuturi.

In general mamografia este utilizata in scop de control si este destinata persoanelor cu varsta trecuta de 40 de ani.

In ceea ce priveste tipurile de mamografie aceasta ar putea fi dispuse in 3 categorii, in functie de modul de realizare.

Mamografia laser prin CT presupune utilizarea energiei laser, o tehnica imagistica moleculara optica. Aceasta se realizeaza prin masurarea de catre un detector laser a intensitatii energiei ce trece prin tesuturi iar datele colectate sunt determinate de detectorul in miscare, care se misca pe san si produce imaginea tomografica. Imaginile reflecta distribuirea hemoglobinei in tesut si detecteaza zonele din jurul posibilelor tumori existente.

Mamografia digitala este o forma mai specializata care utilizeaza receptori digitali pentru a examina sanul, eliminand utilizarea razelor x.

Xeromamografia se ocupa de tesutul moale de la nivelul sanului si reprezinta o metoda fotoelectrica de inregistrare a razelor x printr-o imagine formata pe o placa suflata metalic, utilizand pulsuri tonice de o mica energie cu timp lung de expunere si tratare de tip chimic a placii.

Aceasta metoda a fost dezvoltata incepand cu anul 1960.

Daca esti din Cluj sau imprejurimi, nu ezita, programeaza-te pentru o mamografie Cluj intr-un mediu specializat in acest scop.

Taguri

Related Articles

Close