Altele
Tot ce trebuie sa stiti despre diamante
Royal Diamante este cel mai cunoscut magazin online din Romania care comercializeaza bijuterii cu diamante, asa ca persoanele interesate de astfel de bijuterii, ar fi indicat sa isi indrepte atentia spre acest magazin atunci cand intentioneaza sa isi cumpere bijuterii cu diamante.
Inainte de a-si alege bijuteriile cu diamante insa, fiecare persoana ar trebui sa se informeze in legatura cu diamantele, in legatura cu culoarea lor, cu taierea lor, cu numarul lor de carate, pentru ca aceste detalii sunt cele care influenteaza pretul diamantelor. In cele ce urmeaza, se pot descoperi mai multe informatii cu privire la acesti factori.
Culoarea diamantelor
Diamantul ideal este complet incolor. Acestea sunt cele mai scumpe tipuri de diamante. Desi cele mai multe diamante apar incolore, au, de fapt, mici tonuri de galben sau maro. Institutul Gemologic al Americii (GIA), autoritatea de certificare a diamantelor, noteaza culori alfabetic de la D (complet incolor) la Z (foarte tare).
Diferenta dintre grade este foarte subtila si, in cea mai mare parte, nu este vizibila cu ochiul liber. Un diamant cu o nuanta vizibila, cum ar fi K si deasupra, poate fi inca frumos daca are o claritate buna si taie. Numai diamantele clasificate N au o nuanta care este vizibila cu ochiul liber. Dincolo de S tonul devine mai intens. Diamantele colorate naturale vin in toate nuantele si culorile curcubeului. Cele mai populare culori si tipuri de diamante sunt o combinatie de roz, albastru, maro, galben, portocaliu, verde si rosu. Galbenul este cea mai comuna culoare naturala dintr-un diamant.
Alb, rosu, albastru si verde diamante sunt foarte rare tipuri de diamante.
Taierea diamantelor
Taierea se refera la proportiile, finisajul, simetria si lustruirea diamantelor. Acesti factori determina intensitatea si stralucirea unui diamant. Un diamant bine taiat este proportionat, simetric si lustruit; acestea sunt de obicei cele mai scumpe tipuri de diamante. Diamantele bine taiate vin la un pret extrem de mare si diamantele taiate slab vin la preturi reduse. Latimea si adancimea taieturii pot avea un efect asupra modului in care lumina se deplaseaza in interiorul diamantului si pot influenta cum se iese in forma de stralucire.
Prea multa umbra si lumina se pierde din partea de jos, cauzand pierderea stralucirii diamantului. O taietura prea adanca permite ca lumina sa scape din laturi, ceea ce face ca diamantul sa apara intunecat si plictisitor.
Termenul „taiat” se poate referi si la stilul in care este taiat diamantul, iar aici de exemplu putem aduce in discututie anumite tipuri de diamante sunt cunoscute sub numele de „diamante taiate printesa”, „diamante taiate rotunde” sau „diamante taiate inima”.
Claritatea diamantelor
Claritatea unui diamant este masurata utilizand diferentiatorii de mai jos.
- FL – Complet Flawless.
- IF (Internal Flawless) – Defectele externe pot fi indepartate prin lustruire ulterioara.
- VVS1 – VVS2 (Foarte foarte putin inclus) – Numai un expert poate detecta defecte cu un microscop 10X. Prin definitie, daca un expert poate vedea un defect din partea de sus a diamantului, acesta este un VVS2. Daca expertul poate detecta doar defectele in timp ce vad partea de jos a pietrei, atunci este un VVS1. Diamantele de claritate VVS1 nu au urme negre interne. Apoi se incadreaza si in categoria „Nu Dosham” sau „Nu Negre”.
- VS1 – VS2 (foarte putin inclus) – Defectele sunt vizibile cu un microscop de 10X, dar nu sunt evidente (dureaza mai mult de 10 secunde pentru a identifica defectele).
- SI1 – SI2 (putin inclus) – Defectele sunt usor vizibile cu un microscop de 10X.
- I1 – I3 (inclus) – Defectele sunt eminamente vizibile si pot fi gasite cu ochiul liber.
Numarul de carate
Dimensiunea este cel mai vizibil factor care determina valoarea tuturor tipurilor de diamante. Pretul diamantului creste exponential in functie de marimea acestuia.
Prin definitie, 1 carat este de 200 miligrame. Deoarece cele mai multe diamante vandute pe piata cantaresc mai putin de 1 carat, caratul este de obicei impartit in „puncte”. Exista 100 de puncte intr-un singur carat. Deci, un diamant care cantareste 3/4 carate ar fi un diamant de 75 de puncte.
Greutatea in carate nu este un factor care denota calitatea diamantului. In timp ce unele dintre celelalte metrici de calitate au mai multa importanta in calitatea anumitor tipuri de diamante, caratul inseamna doar dimensiunea unui diamant, in functie de greutatea sa. Diamantele de 0,50 – 0,75 carate sunt foarte populare pentru marimea si valoarea lor. Diamantele mari sunt mai rar intalnite si sunt si mult mai valoroase.
Asadar, acestea sunt in mare parte cam cele mai importante detalii pe care toata lumea ar trebui sa le cunoasca in legatura cu diamantele.