Sanatate

Ce sa cauti la produsele de ingrijire orala

Atunci cand cumperi produse de ingrijire a sanatatii orale, este usor sa fii coplesit de numeroasele marci si tipuri de pasta de dinti, ata dentara si apa de gura. Din fericire, poti sa ceri ajutor stomatologului si sa urmezi ghidul de mai jos pentru lua cele mai bune decizii pentru igiena ta orala.

Pasta de dinti

Exista multe paste de dinti diferite care contin aceleasi ingrediente, printre care si:

  •  abraziv delicat;
  •  arome;
  •  agent de ingrosare;
  •  detergent;
  •  agenti umectanti (impiedica uscarea pastei de dinti).

Pentru a preveni cariile prin intermediul periajului, alege o pasta de dinti care contine fluor. Daca ai ezitari cu privire la ingredientele chimice, poti alege o varianta de pasta de dinti naturala, desi in general pastele de dinti naturale nu contin fluor, benefic in lupta impotriva cariilor. Pe langa faptul ca nu contin fluor, unele paste de dinti moderne, activate cu carbune, sau produse home-made, contin ingrediente acide sau abrazive ce pot deteriora dintii.

Nu uita sa verifici si eticheta pentru a vedea daca pasta de dinti aleasa poate avea si alte efecte, precum:

  •  Reducerea gingivitei;
  • Controlul tartrului;
  •  Prevenirea respiratiei urat miroasitoare;
  •  Albirea dintilor;
  •  Desensibilizarea dintilor cu radacinile sau dentina expuse.

Ata dentara

Folosirea zilnica a atei dentare este vitala pentru indepartarea placii si a particulelor de alimente care raman blocate in locuri in care periuta de dinti nu poate ajunge eficient.
Ata dentara contribuie la reducerea riscului aparitiei cariilor, gingivitelor si afectiunilor mai severe ale gingiilor – indiferent ca folosesti ata dentara traditionala, periute interdentare (perii mici care curateaza intre dinti), suporturi pentru ata dentara sau alta varianta.

Curatarea dintilor cu ata dentara in mod regulat si corect este mai importanta decat tipul de ata folosit. Ata poate fi ceruita sau neceruita, desi aspectul nu este relevant pentru eficienta sa. Daca nu ai prea mult spatiu intre dinti, probabil ca ata ceruita iti va parea mai usor de folosit.

Apa de gura

La el ca si ata dentara, apa de gura poate ajunge in zone in care periuta nu ajunge. Dar nu este un substitut pentru periajul dintilor de doua ori pe zi.
Toate apele de gura vor improspata temporar respiratia si vor curata reziduurile de pe dinti. Insa trebuie sa cauti o apa de gura care sa distruga si bacteriile care cauzeaza mirosurile neplacute si cariile.

Ingredientele active din anumite ape de gura, combinate cu periajul si ata dentara, te pot ajuta sa imbunatatesti sanatatea generala a cavitatii bucale.
Clorura de cetilpiridinium – poate controla placa si gingivitele si atenueaza respiratia neplacuta.
Clorhexidina si uleiurile esentiale – pot controla placa si gingivita.
Fluorul – poate preveni aparitia cariilor.
Peroxidul – poate albi dintii decolorati.

Copiii cu varste de pana la 6 ani nu trebuie sa foloseasca apa de gura pentru ca pot inghiti cantitati mari, ceea ce va duce la greata, voma si intoxicatie cu alcool in unele cazuri.

Sursa: https://www.dentplus.com.ro/

Related Articles

Close