Cum sa fac?Lifestyle

Dezvoltarea personala – o scurta introducere

Dezvoltarea personala este un concept relativ recent aparut, care se poate referi la o imbunatatire a unei persoane pe mai multe sfere, mental, fizic sau spiritual.

Mai specific, dezvoltarea personala poate reprezenta de la a iti dezvolta constiinciozitatea, cultura generala, achizitionarea de noi abilitati, a deveni un lider, a construi sau reinnoi stima de sine, a dezvolta noi talente, a avea o stare financiara mai buna si multe altele.

Dezvoltarea personala este cum s-ar zice in limbajul obisnuit “virala”, blog-urile sau cartile de dezvoltare personala fiind foarte cautate. Nici nu este de mirat faptul ca dezvoltarea personala este foarte populara, intrucat toti ne dorim sa devenim mai buni cu noi si cu ceilalti.

Insa ce este si ce nu este dezvoltarea personala nu este foarte cunoscut, de foarte multe ori articole sau bloguri fiind prezentate ca potential ajutatoare insa ele vin doar sub forma unor pasi pe care oricine ii poate indeplini.

Aparitia conceptului de dezvoltare personala poate fi asociata cu scrierile psihanalistilor Alfred Adler si Carl Jung. Ambii au fost discipolii lui Sigmund Freud si dupa un conflict intre “tatal” psihanalizei, Freud, si ceilalti doi, acestia din urma au parasit sfera teoriei psihanaliste si au incercat pe cont propriu sa extinda unele concepte din psihanaliza insa dintr-un punct de vedere propriu, punct de vedere cu care Freud nu a fost de acord.

Aceasta divergenta a adus la crearea unor concepte apropiate celui de dezvoltare personala, cum ar fi cel de stil de viata, sau echilibrum munca familie, din partea lui Adler, iar Jung a adus contributii la dezvoltarea personala prin conceptul de individualizare sau “individuation”, acesta insemnand dorinta sau pasiunea unui individ de a obtine un echilibru al sinelui.

Alti autori care au influentat cresterea, daca putem sa spunem asa, conceptului de dezvoltare personala au fost Daniel Levinson sau faimosul psiholog social Albert Bandura.

Daniel Levinson a preluat conceptul de stadii ale vietii si propus ca dezvoltarea personala este influentata de catre aspiratii. Bandura a sugerat ca auto-eficacitatea este cea mai buna explicatie a faptului ca unii indivizi cu acelasi nivel de cunostinte si abilitati obtin rezultate diferite.

Dezvoltarea personala este un trend foarte criticat in special de catre psihologi sau cercetatori. Cartile, autorii acestora si organizatiile bazate pe dezvoltare personala sunt vazute de catre unii ca fiind foarte daunatoare din punct de vedere social.

Astfel, cartile de dezvoltare personala sunt vazute ca fiind mai mult ca o dependenta decat un ajutor, intrucat cu cat oamenii citesc aceste carti, cu atat mai mult incep sa creada ca au nevoie cu adevarat de ele, in plus cartile despre dezvoltare personala au devenit o adevarata industrie, aici fiind foarte potrivita expresia “supply increases the demand”. Pe langa cartile de dezvoltare personala poti vizita cabinetul de psihologie PsihArt.

Cu toate criticile asupra dezvoltarii personale, aceasta poate fi un inceput sau un motiv pentru ca fiecare sa incerce sa isi dezvolte calitatile sale in folosul sau, a celorlalti sau a comunitatii.

Taguri

Related Articles

Close