GastronomieMancare si desert

Ce tip de vin este Chardonnay?

Chardonnay este cel mai popular vin alb din lume și există motive întemeiate pentru asta. Se produce din struguri albi care se adaptează la o varietate de medii și dau viață unor vinuri versatile cu prețuri foarte variate. Chardonnay poate fi ușor de consumat, dar și bogat, cu note de stejar, existând câte o versiune pentru toată lumea, motiv pentru care nu este de mirare de ce este atât de popular.

Ce gust au vinurile Chardonnay?

Chardonnay este un soi de struguri foarte versatil, apreciat în rândul vinificatorilor datorită faptului că se adaptează cu ușurință tuturor condițiilor. Producătorii au libertatea de a da viață unor vinuri cu ce caracteristici doresc, de la cele ușoare și elegante, până la cele mai corpolente.

Vinurile Chardonnay pot avea gusturi diferite, în funcție de locul unde crește și modul în care este produs, însă în mod general este sec, cu o corpolență de nivel mediu și aciditate moderată. Aromele sale variază de la măr și lămâie la papaya și ananas, și prezintă, de asemenea, note de vanilie atunci când este învechit cu stejar.

De ce este vinul Chardonnay atât de popular?

Strugurii de Chardonnay au o istorie lungă și nobilă, care începe cu rădăcinile sale din Lumea Veche din Burgundia. Unele dintre cele mai râvnite și, prin urmare, scumpe vinuri Chardonnay din lume provin din această regiune din Franța. Acesta este, de asemenea, unul dintre cele trei soiuri de bază pentru șampanie.

În plus, soiul a ajuns în California, unde a devenit cel mai plantat soi alb din stat, iar America s-a îndrăgostit de Chardonnay pentru că produce un vin care atrage un public larg.

Unde este produs cel mai bun Chardonnay?

Diferențele dintre vinurile diferitelor regiuni se datorează în mare parte climatului și tradițiilor viticole. Astfel, putem clasifica Chardonnay între regiuni reci versus calde și lumea veche versus lumea nouă, în acest context.

Chardonnay din Climat Rece: Regiunile mai reci se pot găsi atât în lumea veche, cât și în cea nouă. Chardonnay din climatul rece are de obicei mai multă aciditate, arome de citrice și caracter mineral, având o corpolență ușoară și o concentrație redusă de alcool.

Chardonnay din Climat Cald: Cele mai multe regiuni unde se cultivă strugurii de Chardonnay din climatul cald se află în lumea nouă. Are astfel mai puțină aciditate, arome opulente, coapte, de la piersică galbenă la papaya și ananas, fiind, de obicei, mai corpolente, cu o concentrație alcoolică mai ridicată.

Cum ar trebui să servesc Chardonnay?

Ca toate vinurile albe, Chardonnay ar trebui servit răcit pentru că dacă este prea cald, alcoolul are un gust fierbinte în timp ce aromele sunt estompate.

Dacă este prea rece, atunci aromele și gusturile sunt diminuate, motiv pentru care cel mai bun interval de temperatură este de 10–13°C, care poate fi atins prin două ore în frigider sau 30–40 de minute la congelator.

Dacă nu termini o sticlă de Chardonnay, înlocuiește dopul și pune-o înapoi în frigider, iar aromele vor rămâne proaspete timp de până la 4 zile, urmând mai apoi să înceapă să se oxideze.

Ce mâncăruri se potrivesc cel mai bine cu Chardonnay?

Unul dintre motivele pentru care oamenii iubesc vinurile Budureasca Chardonnay este versatilitatea sa. Un Chardonnay simplu, neînvechit merge excelent ca aperitiv cu brânzeturi proaspete precum cea de capră, dar și cu stridii, fructe de mare sau pește delicat.

Corpolența de nivel mediu se asociază bine cu un pește mai ferm, precum peștele sabie, carnea albă, mușchiul de porc și brânzeturi învechite precum gruyere sau gouda. Stilurile bogate, învechite la baricul de stejar și o concentrație alcoolică mai ridicată se îmbină de minune cu sosuri mai grele pe bază de smântână, carnea la grătar cu un conținut mai ridicat de grăsime, cheia este să potrivești stilul vinului cu cel al mâncării.

Related Articles

Check Also

Close
Close