Mancare si desert

De ce ne place sa mancam dulciuri?

Pe masura ce anii trec, gustul pentru dulce scade.

Oamenii aleg ceea ce vor sa manance din diverse motive: alegem pentru ca ne dorim ca mesele noastre sa fie sanatoase, accesibile sau usor de digerat, dar motivul principal este ca alegem datorita gustului lor.

Te-ai intrebat vreodata de ce iti place atat de mult desertul asta sau bautura aia zaharoasa? Raspunsul se afla in genele noastre: oamenilor le place gustul dulcetii. Din punct de vedere istoric, gustul dulce este asociat cu alimente sanatoase, in timp ce gusturile amare sunt asociate cu alimente toxice. Stramosii nostri nu puteau distinge decat intre un aliment si o otrava, in functie daca era dulce sau amar si asa s-au obisnuit sa prefere lucrurile dulci.

Iar gustul instinctiv pentru lucrurile dulci incepe din momentul in care ne nastem. Diferite studii efectuate cu sugarii au descoperit ca, in functie de expresiile lor faciale, au preferat aromele dulci, respingand in acelasi timp pe cele amare.

Acestea sunt cateva dintre motivele oferite de dr. Adam Drewnowski, directorul Centrului de Obezitate de la Universitatea din Washington, de ce oamenii prefera dulceata.

Expozitia sa, “Oameni si dulceata: de ce ne plac lucrurile dulci?”, a avut loc la Bogotá, Columbia, in timpul ultimului Simpozion de indulcitori non-calorici din seria stiintifica latino-americana, si a ridicat relatia dintre arome, satietate si aportul caloric asupra oamenilor.

De ce pastram amintirile noastre principale in functie de ceea ce am mancat si am baut in copilarie si toate sunt legate de gustul dulce? Dr. Drewnowski a comentat ca la aceste varste, cand suntem copii si adolescenti, preferam alimente si bauturi mult mai dulci. “Dulceata le ofera copiilor energia de care au nevoie in cresterea lor.”

Dar dupa varsta de 12 ani, cand scadem intensitatea dezvoltarii corpului nostru, aceasta preferinta scade. De-a lungul anilor, adultii incep sa nu mai prefere lucruri dulci si sa se bucure de arome mai complexe, inclusiv cele amare.

Studiile arata ca, copiii prefera fructele cu mai multa energie (banane, cartofi, struguri, mere), in timp ce adultii opteaza pentru alimente cu densitate energetica mai mare (grasimi, zahar si sare), cum ar fi ciocolata si biscuitii.

Potrivit specialistului, pe masura ce varsta avanseaza, preferinta adultilor fata de dulce scade, dar totusi creste problemele obezitatii si diabetului la aceasta populatie. Acest lucru se datoreaza scaderii activitatii fizice, care este importanta pentru mentinerea unui stil de viata sanatos.

Dr. Drewnowski a clarificat faptul ca, desi nu exista dovezi concludente, s-a constatat ca atat bauturile zaharoase, cat si mesele contribuie la satietate, deoarece este determinata de numarul de calorii consumate, indiferent daca acestea sunt solide sau lichide.

Atunci cand vrei ceva dulce si sepcial, care sa te umple cu energie pozitiva, incearca Pricomigdale cu Ciocolata 500g !

Aceste informatii ne permit sa intelegem de ce oamenii se comporta in anumite moduri, explicand modul in care am preferat istoric dulceata ca metoda de supravietuire si de ce preferam alimentele cu densitate calorica ridicata fata de alte alimente. Desigur, indiferent de ceea ce consumam, cheia este sa mentinem o dieta echilibrata si sa mancam totul cu moderatie.

Taguri

Related Articles

Close