Casa si gradina

Tot ce trebuie sa stiti despre panourile solare termice

In ultimii ani, foarte multi romani au inceput sa puna in practica multe lucruri pe care le-au vazut in strainatate, asa ca este firesc sa vedem acum si in Romania din ce in ce mai multe panouri solare de la TOP Solar.

Pentru a intelege mai bine cum stau lucrurile cu aceste panouri solare termice, va invitam sa parcurgeti alaturi de noi continuare acestui articol, iar la final veti ramane cu informatii pretioase despre panourile solare termice.

Tehnologiile solare termice captureaza energia termica produsa de soare si o folosesc pentru incalzirea si / sau productia de energie electrica. Exista doua tipuri principale de sisteme termice solare pentru producerea energiei – active si pasive.

Sistemele active necesita piese in miscare, cum ar fi ventilatoare sau pompe, pentru a circula cu lichide care transporta caldura. Sistemele pasive nu au componente mecanice si se bazeaza doar pe caracteristici de proiectare pentru captarea caldurii. Tehnologiile sunt, de asemenea, grupate prin temperaturi scazute, medii sau ridicate.

Aplicatiile la temperatura joasa (<100 ° C) folosesc de obicei energia termica solara pentru incalzirea apei calde sau a spatiului. Sistemele active sunt alcatuite adesea dintr-un colector de placi plate montate pe acoperis prin care circula lichidul.

Colectorul absoarbe caldura de la soare si duce lichidul la destinatia dorita, de exemplu la o piscina sau la un sistem de incalzire la domiciliu. Sistemele de incalzire pasive implica practici inteligente de proiectare a cladirilor, care reduc nevoia de sisteme de incalzire sau racire prin captarea sau reflectarea mai buna a energiei solare.

Aplicatiile la temperaturi medii (100-250 ° C) nu sunt comune. Un exemplu ar fi un cuptor solar, care utilizeaza un reflector in forma speciala pentru a focaliza razele solare pe un vas central de gatit. Sisteme similare ar putea fi utilizate pentru procesele industriale, dar nu sunt utilizate pe scara larga.

Sistemele termice solare de mare temperatura (250 ° C) folosesc grupuri de oglinzi pentru a concentra energia solara intr-un colector central. Aceste sisteme concentrate de energie solara (CSP) pot ajunge la temperaturi destul de ridicate pentru a produce abur, care apoi transforma o turbina, conducand un generator pentru a produce energie electrica.

Sistemele termice solare au mai multe avantaje. “Combustibilul” pe care ele il elibereaza este gratuit si poate fi regenerat, astfel ca aceste sisteme sunt ieftine si pot inlocui unele combustibili conventionali.

Aceasta energie solara termica este o sursa de energie fara emisii. In cele din urma, sistemele solare termice sunt intretinute cu sume de bani relativ scazute, deoarece folosesc tehnologii mai simple si sisteme pasive care nu au parti in miscare.

Asadar, dupa cum se poate vedea, sistemele de energie solara termica pot sa fie extrem de utile, au costuri mici de intretinere si pot sa fie utilizate in diferite situatii.

Tinand cont de toate aceste detalii, este cat se poate de firesc faptul ca fiecare si-ar dori acasa un asemenea sistem cu panouri solare termice, pentru a avea apa calda si caldura in casa, fara a mai suporta apoi costuri lunare, la fel ca toata lumea care plateste pentru apa calda si caldura din casa.

Taguri

Related Articles

Close