Casa si gradinaCum sa fac?

Tu stii cum se planteaza trandafirii si cum se ingrijesc ?

Trandafirii sunt cele mai frumoase flori, insa oare tu stii cum se planteaza si se ingrijesc trandafirii? Daca da, atunci poti lua in considerare plantarea si cresterea acestora in propria curte. Daca nu, atunci vei putea afla in continuare cateva reguli esentiale pentru a dezvolta proprii trandafiri frumosi.

  1. Cunoaste-ti radacinile

Puteti cumpara trandafiri deja ghiveciti in sol sau ca plante cu radacina latenta. Fiecare tip are beneficiile sale. Daca sunteti un cultivator novice, trandafirii in ghiveci sunt o modalitate excelenta de urmat, deoarece sunt usor de plantat si de stabilit rapid. De asemenea, pot fi achizitionati de la cresele locale pe tot parcursul sezonului de crestere, permitandu-va sa le plantati atunci cand conditiile climatice sunt ideale.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale trandafirilor cu radacina goala este selectia mai mare de soiuri disponibile. In plus, pantalonii cu radacina goala sunt un mod economic si convenabil de a comanda plantele prin posta pe care nu le puteti gasi la o cresa locala. Spre deosebire de trandafirii de containere, plantele cu radacina goala trebuie sa-si inradacineze radacinile peste noapte in apa, inainte de a merge in pamant, iar radacinile trebuie mentinute umede in primele luni dupa plantare.

  1. Nu exagera

Exista numeroase clase de trandafiri. Desi poate fi tentant sa-ti umple gradina de trandafiri cu o gama larga, este posibil sa termini cu o serie dezordonata si cu prea multe plante pentru spatiu. Cateva soiuri bine alese va vor oferi mult mai multe satisfactii decat zeci de plante nepotrivite care nu functioneaza in armonie.

  1. Timpul corect

Cel mai bun moment pentru a planta trandafiri este primavara, dupa ultimul inghet, sau toamna cu cel putin sase saptamani inainte de primul inghet mediu din zona ta. Acest lucru ofera radacinilor suficient timp pentru a se ingramadui in sol inainte ca plantele sa ramana in stare latenta peste iarna. Trandafirii cu radacini goale sunt de obicei disponibile abia la inceputul primaverii si ar trebui sa fie plantati la scurt timp dupa ce ii aduci acasa.

Trandafirii care cresc in ghiveci va ofera mai multa flexibilitate in timpul plantarii si pot merge pe pamant ori de cate ori conditiile climatice sunt agreabile. „Pentru cele mai bune rezultate, plantati trandafiri intr-o zi calma, innorata. Plantarea intr-o zi calda, insorita sau in timpul unei valuri de caldura de vara poate stresa un tufis de trandafir sau orice tip de planta.

  1. Sapati adanc

Marimea gaurii in care va plantati trandafirii este unul dintre factorii cheie pentru a-i scoate la bun inceput. Indiferent daca plantati trandafiri cu radacina goala sau recipient, trebuie sa sapati o groapa suficient de adanca si suficient de larga pentru a gazdui radacinile plantei si pentru a permite o scurgere buna, deoarece trandafirii nu le plac picioarele umede. Daca plantati mai multe tufisuri de trandafiri impreuna, spationati-le la cel putin 3 metri unul de altul pentru a oferi plantei incaperi de crestere abundente, pe masura ce se maturizeaza.

  1. Hraniti-i des

Pentru a produce un spectacol impresionant de flori, un tufis de trandafiri trebuie fertilizat in mod regulat. Metodele organice asigura o alimentare lenta si constanta de nutrienti. Aplicatiile lunare de compost, gunoi de grajd compost si alte ingrasaminte organice si naturale functioneaza bine. De asemenea, modificarile organice ajuta la incurajarea microbilor benefici ai solului si la un pH al solului bine echilibrat.

  1. Apa cu intelepciune

Trandafirii se descurca cel mai bine atunci cand umiditatea solului este pastrata uniforma pe tot parcursul sezonului de crestere. Cantitatea si frecventa udarii vor depinde de tipul de sol si de clima. Trandafirii care cresc in soluri nisipoase vor avea nevoie de mai multa udare decat cele din solurile argiloase mai grele. Conditiile calde, uscate si vantoase vor parca rapid si trandafirii. Modul in care apa este la fel de importanta ca frecventa. Folosirea unui furtun este recomandat, astfel incat sa livrati apa direct la radacini si sa evitati frunzele.

  1. Pastrati-i sanatosi

Cel mai bun mod de a preveni bolile de trandafir este sa alegeti soiuri rezistente la boli. Acesti trandafiri sunt crescuti si selectati pentru a rezista celor mai frecvente afectiuni de trandafiri, inclusiv mucegai pudra si punct negru. Mucegaiul praf apare de obicei in timpul verii, mai ales cand zilele sunt fierbinti si uscate si noptile sunt racoroase si umede.

Semnele de poveste includ frunze care se onduleaza si se rasucesc si dezvoltarea unui alb, pudrat in jos pe frunze. Pentru a evita mucegaiul pudrat, plantele cu apa la nivelul solului dimineata, deoarece frunzele umede, in special peste noapte, asigura mediul perfect de crestere. Taierea unei tufele de trandafir pentru a permite aerului sa circule prin frunze ajuta, de asemenea, la prevenirea cresterii pulberilor.

Punctul negru este o boala fungica transmisa pe apa, care apare ca niste pete circulare de culoare neagra sau bruna in partea superioara a frunzelor, care incepe spre partea inferioara a unui tufis si se indreapta in sus, provocand in cele din urma defoliere. Preveniti aceasta boala la fel cum preveniti mucegaiul pudra, imbunatatind circulatia aerului prin planta si udarea la nivelul solului. Un simplu amestec de bicarbonat de sodiu si ulei horticol poate ajuta la combaterea raspandirii punctului negru sau poate folosi un fungicid organic 3-in-1.

Taguri

Related Articles

Close