Casa si gradina

Ce este incalzirea in pardoseala?

Incalzirea in pardoseala poate fi folosita pentru a incalzi pur si simplu podeaua sau pentru a actiona ca o sursa de caldura primara, inlocuind caloriferele din locuinta. Este disponibil in doua forme principale, sisteme electrice si sisteme de apa.

Incalzirea prin pardoseala cu apa

Acest sistem este format dintr-o serie de conducte care sunt asezate sub podea si sunt conectate la cazan, care permit circulatia apei calde pentru a incalzi zona.

Incalzirea in pardoseala a apei este cunoscuta sub numele de „sistem hidronic” sau „umed” – se poate aseza sub piatra, tigla, lemn, laminat si mocheta.

Pentru incalzirea in pardoseala a apei sa fie montata, trebuie sa existe suficient spatiu pentru ca conductele sa fie asezate sub pardoseala. In functie de cantitatea de spatiu disponibila si de podea, tevile vor fi asezate fie in sapa de beton, care este obisnuita pentru pardoseli, sau pe placile difuzoare de caldura de pe traversele de lemn sau panourile de izolare canelate pentru podele plutitoare. Daca nu exista spatiu suficient, poate fi nevoie de ridicarea podelei.

Acesta este motivul pentru care sistemul de apa este introdus in constructii din ce in ce mai noi, deoarece podeaua poate fi proiectata astfel incat conducta sa poata fi montata cu succes, fara sa se efectueze lucrari suplimentare. In functie de pardoseala, capacitatea de reactie a sistemului sau timpul de incalzire poate varia, dar va functiona eficient si va incalzi zona necesara.

De obicei, un sistem de apa calda poate fi montat de aproape oricine are cunostinte in bricolaj si renovare, dar necesita anumite cunostinte tehnice in domeniul instalatiilor sanitare si a energiei electrice atunci cand vine vorba de realizarea acelor conexiuni cruciale la cazan si termostate. In mod normal, acest lucru ar necesita sa fie efectuat de un specialist.

Incalzire electrica in pardoseala

Incalzirea electrica in pardoseala sau un sistem electric de incalzire in pardoseala, consta intr-un numar de fire electrice instalate sub podea sau in podea. Marimea camerei si tipul de pardoseala vor determina ce sistem electric este utilizat.

Optiunile de aici sunt:

  • Cablaje adecvate;
  • Sisteme de cabluri electrice;
  • Covorase de incalzire (care sunt rulate pentru a acoperi suprafete mai mari).

Aceste sisteme electrice functioneaza asezand foi de cabluri sub pardoseala existenta, dar pe deasupra unei sape care este acoperita cu izolatie pentru pardoseala, pentru a asigura ca incalzirea calatoreste in camera, mai degraba decat departe de ea.

Pentru a monta acest sistem, un electrician calificat in automatizari pentru pardoseala, va trebui sa conecteze sistemul la sursa de alimentare electrica si sa incadreze un senzor care se va conecta la termostat. Acest lucru va permite proprietarului sa controleze total temperatura si sistemul poate fi programat astfel incat sa poata fi pornit si oprit la un timp prestabilit.

Beneficiile incalzirii prin pardoseala si radiatoarelor

Incalzirea in pardoseala ofera multe avantaje in comparatie cu utilizarea caloriferelor. Pentru inceput, caldura emisa de incalzirea in pardoseala este distribuita mai uniform in camera, iar sistemul hidronic foloseste apa incalzita la o temperatura mai scazuta, motiv datorita caruia sistemul este mai eficient si mai putin costisitor cand functioneaza.

Sistemul mediu de incalzire in pardoseala poate economisi pana la 40% in comparatie in ceea ce priveste costurile de functionare a unui sistem de radiatoare.

Din punct de vedere estetic, caloriferele raman la suprafata, si pot reprezenta o problema cand spatiul este foarte mic. Incalzirea in pardoseala este ascunsa, si se castiga spatiu in camera, unde ar fi fost situate caloriferele.

Sistemele de pardoseala ofera confort si un nivel de igiena mult mai ridicat. Confortul provine din capacitatea sistemului de a distribui uniform caldura, astfel incat sa nu existe locuri reci.

Din perspectiva igienei, incalzirea in pardoseala creeaza mai putina umiditate decat radiatoarele, ceea ce face mediul mai putin prietenos pentru acarieni si mucegai; iar aceasta este o veste buna pentru bolnavii de astm, si pentru cei alergici.

Taguri

Related Articles

Close